• [ KRÓTKO ]

    Melduję się tylko szybko bo nie mam czasu na artykuł. Bycie ambasadorem whisky to nie praca w kopalni ale czasem jest intensywnie. Właśnie wróciłem ze świetnego trzydniowego objazdu po czterech destylarniach z którymi pracuję. To nasza nowa świecka tradycja, co roku zapraszamy kilku ciekawych blogerów do Szkocji. Taki stary, dobry, przedkryzysowy PR... trochę w stylu lat 90tych (no, może bez karłów z miskami kokainy na głowach). Zawsze jest miło, bo wiadomo, lubimy spędzać czas w towarzystwie ludzi, którzy myślą podobnie. Wyjazdy i imprezy z wszelkimi blogerami i dziennikarzami branżowymi to chyba najlepszy aspekt mojej pracy. (Na zdjęciu od lewej: Stephanie i Cathy z International Beverage, Marc Pendlebury z Południowej Afryki, Evgeny Kuzminykh z Rosji, Martin Jonsson ze Szwecji, Ruben Luyten z Belgii, Darren Rook z Anglii, autor, Peter Lemon z USA) Jutro ruszam do Londynu na przedpremierowy pokaz nowego filmu Ken'a Loach'a pt. "The Angels' Share". Zwiastun [url=http://www.youtube.com/watch?v=NcQIvmR21VU]jest na YouTube[/url], polecam wszystkim, którzy interesują się Szkocją lub szkocką. Jedna z "moich" destylarni służyła jako plan zdjęciowy więc będę poił zaproszonych dobrą whisky z nadzieją, że zapadnie w pamięć.
Jestem ambasadorem marek whisky, blogerem i pisarzem wyskokowym, krytykiem starzonych destylatów i piwa, doradcą public relations. Piszę o tym, co z ziarna, czasami o tym co z trzciny cukrowej ale nigdy o tym co z winogron. Podczas studiów w Edynburgu wpadłem w szpony szkockiej whisky i tak już zostało. Najpierw była praca w Scotch Whisky Heritage Centre, potem założyłem Edinburgh Whisky Blog który jest dziś uważany za najbardziej wpływowy blog o whisky w Wielkiej Brytanii. Jestem współautorem "1001 Whiskies You Must Try Before You Die" i członkiem jury w konkursie World Whiskies Awards. Sporo ostatnio podróżuję, prowadzę degustacje i szkolenia, odwiedzam destylarnie i browary, włóczę się po najlepszych barach na świecie. Słowem – ciężko pracuję. Mieszkam w Szkocji.